Krakow / Polen # 3

Turen til Auschwitz, Auschwitz-Birkenau og saltminerne i Wieliczka , var hovedgrunden til at vi var kommet til Krakow, så vi så begge to frem til dagen. Vi blev hentet af vores polske chauffør, og kørte sammen et australske par, og to unge amerikanske søstre. Da vi ankom en time senere til Auschwitz, stod regnen med i tykke stråler, og det blev ved resten af dagen. Men lige den dag passede det meget godt til stemningen. Vi fik høretelefoner på, og gik ind i en gruppe på ca 20 personer.

image

image

Jeg syntes i starten at det var lidt underligt at gå rundt der midt i Auschwitz, men alle de historierne man har hørt derfra. Men var engtlig mere fattet den dag, end jeg havde regnet med. Vi startede i blok 4, som viste hvordan lejren var startede, historie bag etableringen, og hvor fra folk i lejren var kommet fra. Der var et kort med pile til næsten hele Europa, men ikke Danmark. Den største overraskelse var da at tyskerne, deponerede en masse jøde fra nogle græske ghettoer. Det var nyt for os. En urne med aske fra flere myrdede, havde fået en hædersplads i et af rummene.

image

image

image

image

image

I 1942-43 bruge man bare i Auschwitz 20 tons cyklon B giftgasser. Fuldstændig vanvittige mængder. Og vil man ha et eksempel på nazisternes umenneskelige kynisme, skal man bare læse i deres egen dokumenter hvor de skriver om grunden til at bruge alt den gas. Der står bla, ” for at kunne assistere genhusningen at jøder. Wow. 😦

image

image

De forskellige udstillingen i næste blok, indeholdt ting der var fundet efter befrielsen. Der var kufferter, briller, barberkoste, kunstige lemmer osv. Men et rum gjorde en specielt indtryk på mig. Nemlig et fyldt med sko. Fra gulv til loft..

image

image

image

image

I en blok hvor vi så hvordan de indsattes leveforhold var, var der en lang væg med billeder af mange af dem. De var alle sammen knækket, knuste, og deres øjne var helt døde. Fik helt ondt i maven af at se, alt den elendighed lige i øjnene. Men et billede stak ud. En mandlig fange med lige dele had og selvtillid i øjnene. Hovedet lidt løftet og udstrålingen enorm. Det virkede næste forkert, men gjorde os en lidt glad.

image

image

I gården mellem blok 10 og 11 havde man lavet en såkaldt dødsmur, hvor SS skud tusinder af fanger, som alle var nøgne, og med ryggen til. Vi fik historien om den yngste der var blevet henrettet her. En lille niårig pige der ikke rigtig vidste hvad der skete..

image

image

image

Rudolf Höss den berygtede lejrkommendant, blev dømt til døden og hængt i 1947 lige overfor sin egen bolig i lejren. Det fik sgu et smil frem på mine læber, for første gang den dag.. Karma bitch.

image

Inden vi gik ind i gaskammeret og krematoriumet bad vores guide alle om at være helt stille, for at vise vores respekt. Da vi så kom ind føles det meget intenst, og gik lidt rundt for mig selv og tog lidt billeder. Gik tættere på en af væggene, da det gik op for mig at det var kradse mærke, lavede med neglene, jeg stod og kiggede på. De var overalt, også i loftet, og fik hurtigt for mange grimme billeder i hovedet. Puha

image

image

I det tilstødende rum stod de to ovne, som havde plads til 2-3 personer i hver, og som kunne brænde 350 lig dagligt. Helt ufatteligt hvor mange mennesker der skulle miste livet, i denne lille skod bygning.

image

image

image

Tre kilometer fra hovedlejren blev den anden lejr, Auschwitz II – Birkenau placeret. Det er her den ikonisk hovedingang man forbinder med Auschwitz ligger.

image

Vores guide var skide god og fik fortalt en masse historier, mens vi gik langs skinnerne ned mod perronen, hvor de flest jøder ankom til lejeren. Denne lejer var den størst af alle såkaldte arbejdslejre, men sine 100000 fanger der alle boede under de mest usle forhold.

image

image

image

For enden af sporet ligger det store mindesmærke mellem to gamle krematoriumer. Der er et kæmpe monument, og en masse slags gravstene hvor der på 29 forskellige sprog, er skrev om de uhyggeligheder der er foregået her.

image

image

1000 mennesker boede i nogle træbarakker, der dengang de var bygget, kun kunne rumme 52 heste. Indenfor var der mudder over alt, og på de træplader de kaldte for senge, sov op til otte personer sammen.

image

image

I de lange vaskerum skulle 2500 fanger deles om vandet. Man måtte kun vaske hænder, og spildte man eller vaskede en anden kropsdel, blev man straffet med døden. Derfor var der ikke så mange der brugte dem. Så ved enden af krigen var syfilis og andre sygdomme så udbredt, at selv SS vagterne og deres familier blev smittet og døde.

image

Efter mange timers tur var vi nu våde og lidt slidte, selvom det havde været en fantastisk oplevelse indtil videre. Så vi kørte mod saltminerne i Wieliczka, hvor vi havde en super hyggelig frokost med de andre, inden vi begav os 64 meter ned i minen, af en lille trappe. De næste på timer gik vi så længere og længere ned i minen, og så en masse rum med hver sin historie. Et af de mest interessante var det om en polsk konge den allerede i år 1386, havde givet jøderne deres kvarter i Krakow, som de havde til nazisterne lavede det om til en ghetto.
Alle de statuer og udskæringer vi så var lavet af saltsten.

image

image

Vi var ved at være godt trætte, men glemte det for en stund da vi lige pludselig stod og kiggede ned i en kæmpe sal. Det var klart det flotteste rum i hele minen, med udskæringer af bla den sidste nadver. Virkelig cool lavet. Og fandme om der ikke også lå en stor sø hernede. Pænt underligt ca 130 meter under jorden. Fik så lige købt noget salt i souvenir shoppen, inden vi skulle gå 3 kilometer over til elevatoren. Efter at have været på farten i ca 10 timer, begyndte mor at halte lidt, og det sidste stykke trak tænder ud. Men alt respekt til min fantastiske mor, som ikke på noget tidspunkt klagede, men bare kørte på. Fuck du er sej..

image

image

image

image

image

image

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s